Pikinini Meri laittaa laidat liikehtimään

 Turun Sanomat /   / IRMELI HAAPANEN / 07.09.1999

Turkulainen tanssiyhdistys Pikinini Meri järjestää tänä syksynä ensi kertaa festivaaliviikon tiloissaan Barker-teatterissa Raunistulassa. Marginal Motion -tapahtuma alkaa torstaina. Luvassa on tanssin lisäksi muun muassa runoa, performanssia, valokuvia, musiikkia ja tuhti paketti Raunistula-tietoutta.
- Laitojen liikehdintää ja marginaalimatosten kiitoa kaupungin kainalossa, kuvailee tapahtumaa Nina Renvall Pikinini Meristä.
Hänen mukaansa mukana olijoita yhdistää tietynlainen käsitys taiteen tekemisen motiiveista. Hän viittaa sanoillaan muun muassa Pikinini Merin keskeiseen toimintaperiaatteeseen, jonka mukaan teokset syntyvät tekijöiden tarpeesta sanoa jotakin ja se tehdään rehellisesti ja mielistelemättä.
Periaatteen noudattaminen tuottaa vahvasti tekijöidensä näköisiä esityksiä, jollaisiin ei juurikaan muualla törmää. Samalla ne kuitenkin ovat eräänlaisessa marginaalissa, missä esimerkiksi joudutaan kamppailemaan jatkuvasti taloudellisten ongelmien kanssa.
- Koko Marginal Motion -festivaalikin toteutuu täysin talkootyönä, Renvall muistuttaa.

Runoilijat tanssivat

Tapahtumassa kiteytyy Renvallin mukaan myös Pikinini Merin poikkitaiteellisuuden periaate. Hyvä esimerkki tästä on festivaalin kahtena ensimmäisenä päivänä nähtävä teos Runo vie raajat toisaalle. Se on Renvallin koreografia viiden runoilijan muodostamalle Hellät elätit -ryhmälle.
- Runoilijat Markus Jääskeläinen, Juha Kulmala, Mika Terho, Kari Aartomaa ja Esa Hirvonen esittävät omia runojaan, joihin olen tehnyt liikekielen. Lähtökohtani oli tehdä esitys henkilöille, jotka eivät välitä siitä, esiintyvätkö he edullisimmillaan kuten ammattitanssijat usein tekevät, Renvall selittää.
Hän kuvailee Runo vie raajat toisaalle -teosta itselleen "vuoden kohokohdaksi". Myös runoilijoille kokemus koreografin työstämästä liikekielestä on ollut antoisa.
- Minulle tuli oikein himo tällaiseen tekemiseen, Mika Terho paljastaa.
- Liike avasi etenkin muiden kirjoittamiin runoihin kokonaan uusia ulottuvuuksia, sanoo puolestaan Kari Aartoma, jonka oma esikoiskokoelma Pilvet eivät pidä mistään kiinni ilmestyy tänä syksynä.
Torstaina ja perjantaina nähdään myös Renvallin ja Kaisa Koulun tekemä osa Muu meri -teoksesta, joka tulee kokonaisuudessaan ensi-iltaan myöhemmin syksyllä. Avajaispäivänä esiintyy lisäksi turkulaisen tanssin konkari Ritva Bergström, joka esittää performanssinsa Piletti. Perjantaina tanssiesitysten jälkeen kuullaan kahta turkulaisbändiä: Kyyhanikyytä ja Aarni Varjosen So Whatia.
Lauantaina ohjelmassa on näytelmällisiä tai visuaalisia kuulokuvia, jotka perustuvat Esa Hirvosen, Panu Höglundin ja Mika Terhon teksteihin. Reino Koivula on tehnyt niille visualisoinnin ja David Lillkvist äänimaailman.

Raunistula verkossa

Sunnuntaina vietetään Barker-teatterissa Raunistula-iltaa, jossa Raunistulan historiaa esitetään valokuvina, tarinoina ja elävänä kuvana suurella kankaalla. Kooste perustuu Turun yliopiston historian laitoksella aloitettuun Raunistulan sähköistäminen kaupunkitutkimus-, opetus- ja julkaisuhankkeeseen.
- Projektissa tutkitaan Turun esikaupunkilaisten arjen elämää ja yhteiskunnallisten instituutioiden merkitystä sille. Lisäksi tämä tutkimustieto saatetaan sähköiseen muotoon eli www-sivuiksi, yliassistentti Kari Teräs kertoo.
Www-sivuille rakennetaan muun muassa virtuaalinen esikaupunki, joka mahdollistaa liikkumisen ajassa ja tilassa. Sivuilla yhdistetään karttoja, valokuvia, elävää kuvaa sekä ääntä.
- Raunistulan Sanomat -verkkolehden avulla voi taas osallistua ja seurata esikaupungin rakentumista. Siellä muun muassa uutisoidaan keskeiset uudet artikkelit, esitellään teemasta valmistuneet opinnäytteet ja uutisoidaan ajankohtaisista aiheista nykypäivän Raunistulassa, Teräs selvittää.

Tiistaina 14.9. festivaalissa nähdään helsinkiläisen Liisa Pentin koreografia Transit - variaatioita sekä turkulaisen Minni Hirvosen Slaavitar. Marginal Motion päättyy keskiviikkona 15. 9. Incognito -iltamiin, jossa nähdään ainakin performanssia ja pyörätuolitanssia sekä kuullaan Siamese Aunt -bändiä.

IRMELI HAAPANEN / 07.09.1999 / Turun Sanomat

© Valokuva: Reino Koivula